7.12.20

Nordic Harvest erstatter kunstgødning med biologisk gødning

Foto:
En af udfordringerne ved hydroponisk dyrkning og vertikal farming i forhold til bæredygtighed er, at der ofte bruges kunstgødning i produktionen. Det har Nordic Harvest nu løst med eget anlæg til fremstilling af biologisk gødning.

Sammen med YesHealth i Taiwan har Nordic Harvest udviklet en ny metode til fremstilling af naturlig biologisk gødning, der kombinerer fordelene ved kunstgødning i form af kontrol med næringsmængde og et rent miljø, med bæredygtighedsprincipperne fra naturgødning.


Nordic Harvest løsning fungerer ved, at man i store tanke fermenterer planterester med naturlige bakterier til en koncentreret cocktail, der herefter opvarmes og koncentreres yderligere før det tilsættes naturlige mineraler. Blandingen fortyndes efterfølgende og doseres til planterne. Anlægget til produktionen af biologisk gødning kommer til at blive en del af Nordic Harvest nye farm ved Grønttorvet i Tåstrup og gør dermed Nordic Harvest selvforsynende med biologisk gødning.


“Man kan sige, at hvor vi med vertikal farming skaber et lukket miljø med de bedste betingelser for planternes naturlige vækst, så gør vi det samme med gødningen. Den fermentering vi laver, hvor næringen udskilles, er i princippet den samme der sker, når man lægger naturgødning ud i jorden. Her sørger vi bare for at det sker under samme kontrollerede forhold som i dyrkningen, men igen helt uden kunstige tilsætninger”, siger Anders Riemann, direktør for Nordic Harvest.


Fordelene ved hydroponisk dyrkning er mange; planterne får optimale vækstforhold, de er ikke i kontakt med jordbakterier eller skadedyr, udbyttet er langt større per kvadratmeter og smag og kvalitet kan være langt højere end konventionelt dyrkede grøntsager. Men da planterne netop ikke vokser i jord, så benytter mange farme kunstgødning. 


Når man bruger kunstgødning til Vertikale farme skyldes det, at man meget let kan kontrollere planternes næringsoptag og at der ikke tilføres bakterier og andre affaldsstoffer fra naturgødning til de rene miljøer, hvor planterne i vertikal farming dyrkes. Men brugen af kunstgødning er på den anden side ikke forenelig med grundtanken om bæredygtighed i vertikale farme.


“Tilvirkningen af syntetisk kvælstof i kunstgødning har - udover det ikke er naturligt - også et stort miljømæssigt aftryk. Ved at efterligne naturens egen fermenteringsproces danner vi et biologisk alternativ, der er både billigere og bedre,” slutter Anders Riemann.


Biologiske gødningsalternativer til Vertikale farme er i forsøgsstadiet mange steder, enten ved fermentering eller ved at tilføje fiskeopdræt, hvor planterne får næring fra fiske ekskrementer. Men Nordic Harvest bliver altså en af de første farme i verden, hvor biologisk gødning bliver en del af produktionen fra starten.


Når farmen i Tåstrup er fuldt udbygget, vil der blive produceret grønt og krydderurter på 7000 kvm i 14 etager og med et årligt høstudbytte på 1.000 tons.


Artiklen kan læses her

Læs mere lige her